Dom i wnętrze

Jak prawidłowo zaprezentować i ułożyć zestaw sztućców podczas oficjalnego przyjęcia?

Poprawne ułożenie sztućców na stole to kluczowy element podczas organizowania eleganckiego obiadu czy kolacji. Zwróć uwagę na kilka istotnych rzeczy. Zastanów się nad rodzajem spotkania, które planujesz. Jakie będzie miało nastrój? O której się zacznie i jak długo potrwa? To istotne, ponieważ sposób ułożenia sztućców różni się w zależności od charakteru przyjęcia.

Zaplanuj elegancki posiłek i przygotuj komplety sztućców

Jadłospis i kolejność podawanych dań mają zasadniczy wpływ na rozmieszczenie sztućców na stole podczas oficjalnego spotkania towarzyskiego. Wiele zależy od charakteru okazji czy ilości gości.Na przykład nie każdy wie, że zestaw sztućców do ryby składa się z nieco innych elementów niż standardowe wyposażenie obiadowe. Znaczenie ma też kolejność podawania dań oraz ich rodzaj. Sztućce do pierwszego dania powinny znajdować się najbliżej krawędzi stołu, natomiast te do deseru muszą leżeć bezpośrednio obok talerza. Różnorodne komplety sztućców znajdziesz na przykład w sklepie internetowym DUKA, który oferuje wyposażenie do wnętrz inspirowanych zwłaszcza skandynawskim stylem życia i designem.

Zadbaj o nakrycie stołu i wybierz odpowiedni zestaw sztućców

Aby perfekcyjnie nakryć do stołu, musisz znać zasady savoir-vivre. Kluczem jest sekwencja ułożenia poszczególnych elementów zastawy obiadowej. Podstawowe wyposażenie, takie jak nóż czy widelec, umieszczaj po stronie dominującej ręki gościa.

Jeśli jesteś świadomy, że któryś z gości jest osobą leworęczną, dostosuj nakrycie. W przypadku braku takiej wiedzy trzymaj się konwencji prawej strony – to zgodne z etykietą serwowania posiłków podczas bardziej oficjalnych okazji.

Jak dokładnie układać sztućce?

Po prawej stronie talerza powinien leżeć nóż główny, a jego ostrze powinno być zwrócone w stronę talerza i środka stołu. W dalszej kolejności, czyli na zewnątrz powinna znajdować się łyżka do pierwszego dania. Jeśli planujesz podać również przystawkę, nóż do niej możesz położyć obok.

Maksymalna ilość sztućców po jednej stronie to trzy sztuki. Zwróć też uwagę na dopasowanie designu. Na eleganckie, wieczorne kolacje polecamy na przykład sztućce czarne, które mogą być ciekawym dopełnieniem typowej, białej porcelany.

Jak dalej układać elementy na stole? Po lewej stronie umieszcza się narzędzia ułatwiające jedzenie. Najbliżej talerza powinien leżeć główny widelec z zębami skierowanymi ku górze, a dalej widelec do przystawki.

Kolejne etapy układania sztućców

Nad talerzem umieszcza się z kolei mniejsze sztućce do deseru. W tym wypadku widelczyk deserowy powinien znajdować się poniżej łyżeczki, a jego trzonek ma wskazywać w lewo, a jeśli jest to łyżeczka, powinna być zwrócona w prawo.. W zależności od różnorodności dań możesz dostosowywać nakrycie stołu.

Jak widać przygotowanie stołu podczas bardziej oficjalnych okazji to sztuka. Warto poznać podstawowe zasady savoir-vivre i zaskoczyć swoich gości znajomością etykiety obiadowej w praktyce. Udanego posiłku w gronie bliskich czy przyjaciół!