naczynia zaroodporne
Dom i wnętrze

Ceramiczne czy żaroodporne – jakie naczynia do pieczenia wybrać?

Pieczenie to nie tylko najlepszy sposób na przyrządzanie doskonałych potraw wymagających długiego kontaktu z odpowiednio wysoką temperaturą, ale również na wydobywanie u swoich bliskich uśmiechów na twarzach. W jakie naczynia zaopatrzyć się w swojej kuchni – ceramiczne czy żaroodporne? Czym się różnią i który rodzaj wybrać do jakich potraw?

Naczynia ceramiczne – co można w nich piec?

Naczynia ceramiczne mogą charakteryzować się różnymi kształtami – najczęściej wybierane są prostokątne, niezbyt wysokie, doskonałe do różnych zapiekanek, lazanii, a nawet niektórych ciast. Naczynia ceramiczne wykonane są z kruszywa wysokiej jakości, często są kolorowe, mają na zewnętrznej powierzchni ciekawe wzory. To sprawia, że są doskonałe nie tylko do pieczenia, ale również serwowania potraw.

Jeśli chodzi o jakość pieczenia, ceramika nieco lepiej niż szkło wydaje się znosić kontakt z wysokimi temperaturami, ale co ważne – również z niskimi. Można w niej nie tylko zapiekać dania, ale również chłodzić lub mrozić – na przykład lody czy sernik na zimno. Gwarantuje wysoką trwałość i brak odprysków czy pęknięć, za to jest nieco droższa niż klasyczne naczynia żaroodporne.

Naczynia żaroodporne – czym się wyróżniają?

Naczynia żaroodporne mogą mieć różne kształty, najczęściej jednak spotyka się te owalne, z pokrywami pozbawionymi górnych uchwytów, mogące służyć również jako talerze do zapiekania. Wykonane są z przezroczystego szkła i stanowią dość tanią alternatywę naczyń do zapiekanek i innych smakowitości. W naczyniu żaroodpornym dzięki jego przezroczystości można podejrzeć w trakcie pieczenia, jak zachowuje się potrawa – to ważne szczególnie w przypadku zapiekanek, aby skontrolować, czy zawartość wchłonęła już wodę.

Co wybrać?

Naczynia do zapiekania należy wybierać kierując się przede wszystkim swoim stylem pieczenia, czyli najczęściej robionymi potrawami oraz częstotliwością korzystania z nich. Dzięki temu uda się dopasować najlepsze naczynie. Żaroodporne – gdy zależy Ci na tańszym rozwiązaniu zapewniającym wygodę użytkowania w piekarniku do konkretnych zapiekanych potraw. Ceramiczne – gdy chcesz, aby naczynie pasowało do konkretnego stylu Twojej kuchni. Koniecznie wybierz też pojemność naczynia – mniejsze dla małych rodzin i duże, gdy lubisz gotować wiele porcji potrawy jednocześnie.

Potrawy można serwować bezpośrednio z naczynia ceramicznego lub żaroodpornego, szczególnie gdy zakupi się te naczynia razem ze specjalną podstawką. Wykonana z metalu podstawka ma wbudowane również wgłębienia na tealighty, dzięki którym można utrzymywać stałą wysoką temperaturę zapiekanki w trakcie biesiadowania. Podstawka nie dopuszcza do uszkodzenia blatu stołu – dlatego świetnie nadaje się na różne rodzinne uroczystości i zwyczajne obiady, podczas których serwuje się potrawy jednogarnkowe. Może być wyposażona również w specjalny uchwyt do zawieszania pokrywy – by pozbyć się problemu tego, gdzie ją odłożyć na czas nakładania jedzenia.