Lifestyle

Inspiracje Świąteczne dla niewymagających – co podać na Wigilię?

Chcesz zachwycić swoich gości podczas wigilijnej kolacji, ale nie masz pomysłu na słodkie wypieki? A może znudziły Ci się typowe świąteczne propozycje i masz ochotę na coś zupełnie nowego? Zobacz listę niestandardowych świątecznych deserów, które z pewnością zaskoczą i Ciebie i Twoich domowników!

Tradycyjne vs. Nowe w przepisach świątecznych

Wiele gospodyń domowych oburzyłoby się na myśl o tym, że podczas Wigilii można zaserwować coś innego, niż dobrze znane wypieki na Boże Narodzenie. Przecież Święta kojarzą się właśnie z korzennym aromatem piernika czy delikatnym smakiem babcinego serniczka. A co, gdyby tak zmodyfikować świąteczne menu i wprowadzić nowe przepisy na ciasta, które smakiem i aromatem zdecydowanie dorównują tradycyjnym, polskim wypiekom? Zobacz, jakie propozycje mamy na myśli i dlaczego właśnie one zasługują na szczególną uwagę.

Wigilia po włosku – wypieki na Boże Narodzenie

Włoska kuchnia podbiła świat. Ciężko znaleźć miejsce na globie, które obyłoby się bez pizzy albo makaronu. To Włochom także zawdzięczamy wyśmienite przepisy na ciasta, które z pewnością przypadną do gustu także Twoim gościom. Pokochaliśmy je dlatego, że są bardzo łatwe i szybkie do wykonania, nie wymagają godzin pracy i skomplikowanych produktów. O jakie przepisy nam chodzi? Zobacz poniżej!

Tiramisu – deser dla niewymagających

Tiramisu to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, który zachwyca koneserów kulinarnych z całego świata. Składa się ono z kawowego kremu na bazie serka mascarpone i biszkoptów lub herbatników nasączonych w kawie, a w wersji dla dorosłych dodatkowo w alkoholu. Pojawia się w wielu odsłonach – w pucharkach, w dużych brytfankach lub jako kremowy dodatek do kawy. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne i nie wymaga pieczenia. Gotowe produkty takie jak serek do kremu czy biszkopty możesz kupić w każdym markecie.

Beza z kremem i owocami – akcent lata na wigilijnym stole

Bezy nie trzeba nikomu przedstawiać. To wspaniałe ciasto sprawdza się na każdą okazję – czy to jako deser na niedzielę czy tort urodzinowy. Dlaczego więc nie mogłaby zagościć na świątecznym stole? Do wykonania potrzeba niewiele – dwóch blatów bezowych, które można nabyć w markecie lub cukierni, serek mascarpone, bitą śmietanę i ulubione owoce. Tak samo jak tiramisu, ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu i nie wymaga korzystania z piekarnika. A to duży plus podczas przygotowań świątecznych. Beza wymaga jedynie krótkiego czasu chłodzenia, więc wystarczy zrobić trochę miejsca w lodówce, aby krem mógł się delikatnie ściąć. Potem wystarczy tylko przystroić owocami lub orzechami. Smacznego!